7’den 70’e Anadolu Türk Masalları
Masal, çocuk edebiyatında sözlü anlatım türlerinden biri olup, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa geçerek günümüze kadar gelmiş olanları vardır ve kültürel özellikleri beraberinde taşırlar. Masal ismi, Arapça kökenli ve “öğretici hikâye” anlamına gelen “mesel” kelimesine dayanmaktadır.
Masallarda olağanüstü varlıklar ve hayal dünyası ön plandadır. Zaman ve mekân kavramı yoktur, genelde kötüler cezalandırılır ve mutlu sonla biter. İlk Türk masal kitabı George JACOB (Corc Yakob) tarafından 1898’de yayınlanan, 14 masaldan oluşan Billur Köşk kitabıdır. İlk eserimizi yabancı bir yazarın yayınlaması, çok zengin, sözlü bir masal kültürü ve tarihî geçmişi olan bizler için üzüntü vericidir. Daha sonraları Türk yazarları da masal çalışmaları yapmış ve yayınlamışlardır, Ziya Gökalp, Tahir Alangu, Naki Tezel, Eflatun Cem Güney ve Cahit Uçuk bunlardan bazılarıdır.
Fakat dünya masal klasiklerinin çocuklarımız üzerinde, büyük olumsuz etkileri olmuş ve olmaya da devam ediyor. Kırmızı Başlıklı Kız, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Uyuyan Güzel ve daha birçok masal ile bunların animasyon ve çizgi film türevleri, kültürümüze ve ahlâk yapımıza uymayan ögeler taşımakta, fakat en çok bilinen ve tercih edilen masallar olmaya devam etmektedir.
Bu kitabı hazırlamamdaki en büyük amacım; kendi öz kültürümüzden sapmadan, Keloğlan, Dede Korkut, Nasreddin Hoca gibi yerli kahramanlarımızı da alarak, çocuklarımıza kendi değer yargılarımız, gelenek ve göreneklerimiz, kısacası kültürümüzden masallar okutmak, olumsuz etkilerden bir nebze kurtarmak ve dersler çıkarmalarını sağlamak oldu. Ve Türk masal kültürünü yaşatmak adına tekerleme ile başlayıp,” gökten üç elma düştü” veya ”onlar ermiş muradına” sözleriyle bitirmeyi tercih ettim.
Türk masal kültürümüze zenginlik katmak ve keyifle okunması ümidiyle…
Mehmet DEMİRKIRAN
Mehmet DEMİRKIRAN
1974 Sivas-Yıldızeli doğumluyum. İlk, orta ve lise tahsilimi İstanbul’da yaptıktan sonra, Trakya Ünv. Edirne Eğitim Fakültesi’ni bitirerek, 1995 yılında öğretmenlik hayatıma başladım. Beş yıl, Erzurum’un bir köyünde, halen İstanbul-Avcılar’da öğretmenlik yapmaktayım. Asıl branşım sınıf öğretmenliği olup, yan branşım Dil ve Anlatım-Türkçe’dir.
Evliyim ve ikisi kız, biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıyım.
Üniversite yıllarında girdiğim, Türkiye çapındaki bir hikâye yarışmasında, iki hikâyem dereceye girerek, ilk on yedi eseri kapsayan ÖYKÜLER kitabında yayınlandı. Ayrıca TRT Erzurum Radyosu’nun açtığı, “Radyo” konulu kompozisyon yarışmasında birincilik ödülü aldım. Okul dergilerinde yazarlık ve editörlük yaptım. ”ÖLÜM GÜNLÜKLERİ ve EFSUN” isminde öykü ve şiirlerimin yer aldığı kitabım yayınlandı.
Bunların dışında gazete ve dergilerde yayınlanmış hikâye ve şiirlerim bulunmaktadır.
Avcılar’daki bir devlet okulunda, sınıf öğretmenliği görevime devam etmekteyim.
İçindekiler
1-NASREDDİN HOCA ile SIRLI TAŞ
2-GİZEMLİ TAÇ
3-BOĞAÇ HAN İle EJDERHÂ
4-ZÜMRÜD-Ü SANAL
5-KELOĞLAN’DAN İNCİLER
6-CANPÂRE ile ŞİFACI KADIN
7-HACIVAT ile KARAGÖZ
8-GÜL SULTAN ile CİHAN ŞAH
9-MASALCI NİNE
Kitabı buradan edinebilirsiniz…